Direktlänk till inlägg 25 maj 2009

Biff, bernaise & pommes, till det en Châteauneauf-du-Pape

Av Anna Nordberg - 25 maj 2009 18:13

Jag är svag för en fin bit kött. I förra veckan gjorde vi en klassisk höjdare hemma. Mediumstekt biff. Pommes frites. Bearnaisesås. Parmesanslungad sparris.


Rätten kan göras extremt lätt och snabbt. Eller lite mer komplicerat. Välj själv.


Biffen ska vara rumstempererad och lätt avtorkad. Peppra lätt, men vänta med att salta tills de ligger i pannan. Värm upp en panna, på mellanhög temperatur. Lägg i en klick smör (för smak och för att avgöra när pannan är varm nog) och lite olja. Vänta till smöret har tystnat och fått lite färg – lägg i biffarna (inte fler än två åt gången, då kokar det!). Stek 2-2,5 minuter per sida för 2 cm tjocka biffar, om medium är önskvärt. Låt vila under folie i 5 minuter efter stekning.


Pommes frites kan antingen göras på det enkla sättet. Köp en påse fryst, av bra kvalitet. Salta och sätt in i ugnen, 200 grader i ca 20 minuter. Klart! Ett annat alternativ är att skära fast potatis i tunna stänger, koka tills de är nästan färdiga, för att sedan fritera i olja tills de har fått en gyllene färg. Ett tredje alternativ är att skära fast potatis i tunna stänger, lägga på en plåt med bakplåtspapper, blanda med salt och olivolja och kör i ugnen 200 grader i ca 35 minuter.


Bearnaisesås kan köpas färdig. Det finns helt okej alternativ. Till exempel Biggans eller Lohmanders. Eller så gör du den själv såklart. Det gäller att hålla den berömda tungan rätt i munnen. Då blir det supergott!


Bearnaisesås, 2 pers:
3 st ägg
250 g smör
0,5-1 kvist färsk dragon eller dragon i vinäger (finns på burk)
4 st vitpepparkorn
2 st schalottenlökar
1 msk persilja, hackad
0.25 dl vinäger
0.5 dl vatten


1. Smält smöret på svag värme i en kastrull. Dra bort kastrullen från plattan, men håll varmt så att det inte stelnar.
2. Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Koka ihop så det reduceras till ungefär hälften.
3. Sila ner detta i en kastrull som står i ett vattenbad med hett vatten.
4. Rör ner äggulor och vispa ordentligt tills såsen tjocknar.
5. Ta bort kastrullen ur vattenbadet och häll sakta ner det smälta smöret i en fin stråle under ordentlig vispning.
6. Strö i hackad persilja och dragon. Salta och peppra.
Sparris delar du i 2-3 delar, lägger i kokande vatten i ca 2-3 minuter. Häll av vattnet, lägg i en klick smör och riven parmesan (ca 2 msk) och skaka runt (”slunga”).


Sen är det bara att servera de mediumstekta biffarna, pommes fritesen, bearnaisesåsen och den parmesanslungade sparrisen.


Till klassikern drack vi ett Rhône-vin. En Xavier Châteauneuf-du-Pape, 199 kr. Från 2007. Vi kunde ha låtit den ligga i vinkylen något år. En aning luftning rekommenderas om du väljer att dricka 2007:an nu.


Det behövs lite tanniner till en biff, och gärna lite krydda och örtighet till bearnaisen. Södra Rhône-dalen med bl a syrah, grenache, morvèdre och cinsault ger bra biff&bea-spelare tycker jag. Ett Bordeaux-vin, gärna med en blandning av cabernet sauvignion, cabernet franc och merlot, går också finfint. Om du inte älskar fransoser, hugg tag i ett bra cabernet sauvignon/merlot-vin från t ex Chile.

 
 
Sybariterna

Sybariterna

11 juni 2009 23:09

Det låter som jag får ta och göra en "klassiker" och öppna en av mina inköpta flaskor. Det låter som det var riktigt gott.

http://sybariterna.blogspot.com/2009/04/veckans-inkop.html

http://sybariterna.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards