Direktlänk till inlägg 14 juli 2009

Matbaren - Mathias Dahlgren

Av Anna Nordberg - 14 juli 2009 15:14

Fyllde år i söndags och för att fira gick jag och sambon ut och åt en god middag i går. 31 år känns ju verkligen som något att fira.


Som en ursäkt för att uppsöka gulddrake- och stjärnbelönade Matbaren funkade det dock fint.


Menyn uppvisade flera lockande rätter. Vi beslutade oss för att välja ett schysst vin och beställa mat utifrån det. Nördigt, javisst. Vi plöjde igenom stora vinlistorna från både Matbaren och Grand Hôtel. Vi ville ha en pinot noir (bra som vin i gränslandet mellan nöt - fågel - fisk). Inte för ung. Gärna lite komplex. Efter 30 minuter och två diskreta förfrågningar från servisen bestämde vi oss. Självklart från Grand Hôtel-listan, för att spexa till det lite. En Domaine Tortochot Gevrey-Chambertin, 1er Cru Lavaux St Jaques. Från 2002. Ska nämligen vara en finfir årgång för Bourgogne i allmänhet, och för Gevrey-Chambertin i synnerhet. Inte det billigaste vinet, men med tanke på resten av artiklarna i Grand Hôtels vinbibel - definitivt inte det dyraste heller. Om man säger så.


Nu kunde vi ägna oss åt att beställa mat. David började med "Dumplings på gris från Rocksunda gård, med råa grönsaker, sötsur sirapssås och friterad svål" (205:-). Jag fastnade själv för "Kroketter på kyckling från Halland, med vitlöksstekt skogssvamp och persiljeskott" (195:-).


Den sötsura sirapssåsen gjorde att dumplingarna passade utmärkt till vinet. De ganska salta kroketterna och svampen gjorde även min rätt till en bra match. Det ska sägas att trots den behjälpliga dekanteringen så krävdes det lite tid innan vinet kom till sin fulla rätt. Det var en komplex  sak med syra och tanniner. Men halvvägs in i måltiden så kände vi att vi fått valuta för vår vinpeng. Så gott.


Nöjda med våra förstaval fortsatte vi middagen. David med "Biff Dahlgren på oxfilé, stekt potatis, ägg 63 grader och tryffelsky" (325:-). Jag med "Stekt bröst av unganka från Bretagne med bovetenudlar, ingefära, soja och sticklök" (295:-). Jag älskade verkligen den rätten! Kan delvis bero på min kärlek för ingefära, men det var en fin komposition. Funkade helt ok med vinet, pga av sältan från sojan och den feta ankan. Matchen skulle ha lyfts ytterligare en nivå med hjälp av en gnutta syra i rätten.


Sambon var mycket nöjd med sin andrarätt också. Och vid det här laget var vi dessutom ordentligt mätta. Portionerna är inte full size, men inga minivarianter heller. Två rätter visade sig vara alldeles lagom. Vi sippade i oss det sista av vår röda dyrgrip och bad om notan.


En riktigt bra restaurang som verkligen kan rekommenderas. Vi uppskattade speciellt Dumplings på gris samt Stekt bröst av unganka. Tillsammans med den utmärka pinot:en. 


Notan slutade på ca 2 500 kr. Men då utgjorde vinet nästan 1 500 kr av det. På det hela taget en prisvärd upplevelse. Faktiskt. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards