Direktlänk till inlägg 14 juli 2009

Lamm, sparrisrisotto och Rocca Guicciarda Riserva

Av Anna Nordberg - 14 juli 2009 20:38

Vi har mycket lamm i frysen, jag och sambon. Tack vare sambons fantastiska föräldrar. Lyxen av närproducerat kött. Nöt och lamm. Ställer krav på att det ska tillgodogöras också.


Således. En tisdagssemestermiddag. Grillbit av lamm. Sparrisrisotto. Persiljesmör. Och en flaska Rocca Guicciarda Riserva, 2005 (2006:an finns på systemet - låt den lagras lite).


God mat. Riktigt gott vin till. Karaktäristiska körsbär, choklad, lite örter. Syra fint till balsamicon i marinaden till lammet. Och till sältan i parmesanen i risotton. Tanniner som mjukas upp av den krämiga risotton. Örter som möter basilikan i marinaden, sparrisen i risotton och persiljan i smöret. Mmm.


Här kommer receptet.


4 grillbitar av lamm (eller filé) - de är ju rätt små


Marinad:

Rapsolja

Olivolja

Soja

Hackad vitlök

Hackad chili

Hackad basilika 

Balsamicovinäger

Lite cayennepeppar

Salt och peppar

Lite hackad ingefära


Persiljesmör:

3 msk bregott

Färsk persilja

Lite havssalt


Risotto:

1,5 dl avorioris

1 bananscharlottenlök, finhackad (eller 2 vanliga)

1 vitlöksklyfta, finhackad

 7 dl hönsbuljong (vatten +2 msk flytande buljong)

1 dl vitt vin (med lite syra)

1 1/2 dl riven parmesan

1/2 knippe sparris


Gör så här:

1. Förbered persiljesmöret - blanda alla ingredienser och ställ kallt.

2. Blanda alla ingredienser till marinaden, häll i påse med lammbitarna och lägg kallt. 

3. Fräs lök och vitlök i smör i en kastrull. Tillsätt avorioriset och fräs under omrörning tills riskornen har blivit "glasfärgade" (ska INTE brännas). 4. Tillsätt en del av buljongen, så att det precis täcker risgrynen. Låt puttra på medelvärme under omrörning.

5. Allteftersom vätskan kokar in, tillsätt det vita vinet och buljongen.

6. Dela sparrisen i mindre delar och koka i lätt saltat vatten i separat kastrull, ca 4-5 minuter (al dente).

7. Det brukar ta ca 20 minuter tills risotton är klar. Den ska inte bli gröt, utan ha lite tuggmotstånd och vätska kvar.  Rör i parmesanost och sparris mot slutet. 

8. När det är ca 5 minuter kvar på risotton, stek de marinerade lammbitarna ca 2,5 minuter per sida (ska vara rosa inuti).

9. Servera med persiljesmör. 



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards