Direktlänk till inlägg 9 september 2009

Fryst Zabaione med melon och Muscato d'Asti

Av Anna Nordberg - 9 september 2009 20:41

Efter sista "huvudrätten" i avsmakningsmenyn till föräldrarna, kommer efterrätt. Äntligen. Fryst Zabaione är utmärkt när du har mycket att fixa med under en middag. Allt kan förberedas innan. Och den är fräsch och god. Utmärkt tillsammans med en fruktigt söt och lätt bubblande Muscato d'Asti.


Fryst Zabaione med melon

Dryck: Bricco Quaglia Moscato d’Asti, 2007. Om den inte finns kvar på systemet längre, prova med t ex Moscato d'Asti Cascinetta 2008. Den är dock inte riktigt lika bra. Du kan också chansa på någon Moscato d'Asti ur beställningssortimentet - jag har inte testat dessa själv.



1 ½ dl portvin (vit)

1 dl strösocker

1 ½ gelatinblad

4 äggulor

3 dl vispgrädde


Sås:

1 liten mogen galiamelon

1-2 msk strösocker

saften av 1 citron


Dekoration:

Myntablad

Jordgubbar (skivade)


Värm upp portviner i en stor kastrull tillsammans med sockret, men låt det inte börja koka. Rör om tills sockret har löst sig. Ställ åt sidan.


Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Ta upp bladen, krama ur dem en aning och lägg dem på hushållspapper.


Vispa äggulorna pösiga och häll under omrörning ner dem i en tunn stråle i det varma vinet. Blanda ner gelatinet och rör tills blandningen svalnat.


Vispa grädden till ett fast skum och vänd ner den i blandningen. Fördela zabaionen i mindre portionsskålar (inte ända upp till kanten, lämna lite rum för melonsåsen). Låt stå i minst 3 timmar i frysen.


Skala och kärna ur melonen. Skär den i små bitar. Vispa/mixa ihop melon, socker och citronsaft till en sås. Låt stå kallt tills det är dags för servering.


Ta ut zabaionen ca 10-15 min innan servering. Häll melonsåsen över zabaionen. Servera med jordgubbar och myntablad som dekoration.


 



 
 
Far

Far

11 september 2009 21:28

Annas far här! Ja tyckte att måltiden var helt fantastisk och nu när jag läser om den inser jag med all önskvärd tydlighet hur otroligt väplanerad och genomtänkt den var. Ni la ner ett enormt arbete. Den bästa måltid - och längsta - som jag varit med om. Tusen tack.

http://skolblogg.tlar.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards