Direktlänk till inlägg 25 september 2009

Kycklinglårfilé och äppelcidersås med Riesling eller Chardonnay

Av Anna Nordberg - 25 september 2009 21:21

Vi har börjat prenumerare på matkasse jag och sambon. Måndag kväll varannan vecka kommer en kasse full med råvaror. Och fem recept. Det har visat sig vara riktigt bra. Enkla rätter, men sådant vi aldrig skulle ha provat på själva. Mycket grönsaker och rutfrukter, men ingen oskön fettfri-anda.


Vi har hittat en favorit nu i veckan. Kycklinglårfilé med cidersås och ljummen rotfruktssallad. Jo, vi har justerat receptet lite. Men i stort gör Lina ett bra jobb. Vi tyckte det var godare utan bulgur som ingick i recepet - det kan man såklart lägga till om man vill. Dra då ner lite på mängden rotfruktssallad istället.


1-2 palsternacka

1-2 morötter

Solrosskott

1 Äpple

4-5 scharlottenlökar

3-400 g kycklinglårfilé

1,5 dl matlagningsgrädde

33 cl äppelcider

smör

1 tsk torkad rosmarin

olja

salt&peppar

Kycklingbuljong + 1/2 dl vatten

1/2-1 msk Maizenaredning


1. Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba palsternackor och morot, och skär i klyftor. Skala och skär schalottenlöken mitt itu på längden. Lägg i ugnsäker form, ringla över lite olivolja och strö över torkad rosmarin, salt och peppar. Ställ in i ugnen i 20 min. När rotfrukterna är klara, blanda med 1/2 ask solrosskott och 1 äpple i tunna skivor.


2. Bryn kycklinglårfilén i smör och lite olja. Krydda med salt och peppar. Sänk värmen och låt kycklingen bli genomstekt (ca 8-10 min).


3. Cidersåsen: koka upp äppelcider, vatten, grädde, kycklingfond. Låt koka 5-6 minuter och vispa ner maizenaredning.


4. Servera kyckling, rotfruktssallad och sås.


Om ni vill dricka ett gott vin till, finns flera alternativ.

  • Georg Breuer Riesling Sauvage (nr 5899), 115 kr. Torr, ungdomlig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, päron, melon, citron och mineral.
  • Dr Loosen Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese 2007 (nr 96673), 195 kr – lite sötare men med ordentlig syra som står upp mot cidersyran. Halvtorrt, nyanserat, mycket friskt vin med inslag av aprikos, honung, mineral, citrus och gula äpplen. Dock tillfällig på systemet, så skynda.
  • Torres Gran Viña Sol Chardonnay Penedès Spanien. Nr 2459. Pris: 70 kr. Mycket bra chardonnay i sin prisklass – tropisk frukt, äppeltoner, lite mineral och frisk syra.
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards