Direktlänk till inlägg 19 december 2009

Vitvinsprovning - Riesling, Chardonnay, Sauvignon Blanc

Av Anna Nordberg - 19 december 2009 18:16

För några helger sedan var det dags för vinprovningsgänget att träffas. I Uppsala denna gång, eftersom snart äkta makarna Charlotte och Markus envisas med att bo kvar där.


Således tog jag och sambon tillsammans med Karin och Marcus (som av en slump ytterligare två snart blivande ärbara par) tåget till studentstaden. Med en väska full av vinflaskor och karaffer. Det var nämligen min och Davids tur att stå för själva vinerna.


Vi hade beslutat oss för vita viner, och pekat middagsvärdarna åt hyfsat rätt håll. Det bjöds på en fantastisk jordärtskocksoppa till förrätt, en mustig coq au vin-gryta till huvudrätt och en galet god men kompakt tryffelchokladkaka med saffran. Jag ska be om recepten och återkommer angående det.


Vinerna provade vi först innan maten, sedan till maten. Min kära sambo hade klurat ut temat: tre druvor, två viner av varje druva - en från gamla världen, en från nya. 


Omgång 1

Första vinet mycket friskt, med viss äppelton, lite krusbär, lime.

Andra vinet med en djupgul färg. Tydlig petroleum och mineral, äpple, lime. Komplex och fyllig, med tydlig syra.

Med endast det första vinet hade man kunnat gissa Sauvignon Blanc, men andra vinet avslöjade att det var Riesling. Båda vinerna är dock mycket goda, tycker jag.

Vin nr 1: Stoneleigh Riesling (nr 6498), 99 kr. Nya Zeeland.

Vin nr 2: Josmeyer Les Pierrets Riesling 2004 (nr 99766, tyvärr tillfällig), 216 kr. Frankrike, Alsace. 


Omgång 2

Första vinet med tydlig mineral och citrus-ton. Bra syra, frisk smak.

Andra vinet med mycket fat! Smörade popcorn, tropisk frukt.

Alla var inte helt övertygade, men den skillnaden i viner på samma druva skvallrar ofta om Chardonnay.

Vin nr 1: Chablis (nr 5765), 149 kr. Frankrike.

Vin nr 2: Concannon Chardonnay (nr 23032), 89 kr. USA.


Omgång 3:

Första vinet med lätt elegant fatton, inslag av nötter, men bra balans med mineral, grapefrukt och krusbär.

Andra vinet har mycket tydliga rostade fat, nästan rökigt, med lite nötter och vissa inslag av nässlor och päron. Även om man inte kan gissa druvan kan man nästan gissa landet.

En litet lurig omgång, med tanke på fatet. Man måste anstränga sig för att tränga igenom till druvans karaktäristika krusbär och nässlor. Det är alltså Sauvignon Blanc vi talar om.

Vin nr 1: Château de Rochemorin Blanc (nr 4128), 149 kr. Frankrike, Bordeaux.

Vin nr 2: Reyneke Reserve White 2007 (nr 95039), 199 kr. Sydafrika.


Eftersom min sambo ledde provningen så var tävlingsmoment oundvikligt. Gissa druva, gissa nya världen vs gamla världen, gissa dyrast vs billigast. Efter mycket diskussion så träffar alla ganska rätt i sina gissningar. I ärlighetens namn så har Charlotte och Markus ett litet försprång på Karin och Marcus med tanke på pågående Munskänkarutbildning. Men doft- coh smaksinne har ju de flesta. Och jag tror att de har viss fallenhet för det här, Krüger/Hanssons.


Bordeaux-vinet gissas på som ett av de dyraste, efter Josmeyern. Det visar sig också passa alldeles utmärkt till både förrättssoppan och huvudrätten. Mycket sörplande och nickande runt bordet där.


Jag korar därmed Château de Rochemorin Blanc till kvällens vinnare. Ett rejält prisvärt matvin helt enkelt. Tätt följt av Rieslingvinerna Stoneleigh och Josmeyer. Alsace-vinet är ärligt talat utsökt i sig själv, det är vi nog demokratiskt överens om. Men maten passar inte helt perfekt. 

 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards