Direktlänk till inlägg 21 december 2009

Valpolicella med rostas/grönpepparsås eller pasta/tomatsås eller världens bästa snacks

Av Anna Nordberg - 21 december 2009 21:10

I helgen fortsatte vi att tömma frysen, jag och sambon. Vi har så mycket fint protein i frusen form - onödigt att låta det gå till spillo.


Det blev lammkotletter i fredags och rostas i lördags. Till rostas, som är en prisvärd styckdel, valde vi klyftpotatis och grönpepparsås. Korkade upp en Zenato Ripassa 2007 till det. Lät den luftas ett bra tag, eftersom den egentligen borde lagrat till sig ett litet tag (vi har en 2006:a i vinkylen). Det är en bra italienare från norra Italien, från Valpolicella närmare bestämt. Karaktäristisk och god körsbärsfrukt och mörk choklad. Aningens, aningens sötma i vinet passar bra till klyftpotatisen och till den lilla pepparhettan.


Vi testade vinet till hemlagade snacks innan middagen i lördags också. Värdens bästa snacks. Ta en hög med formfranska, ta bort kanterna och skär fyra avlånga "sticks" per bröd. Pensla ordentligt med olivolja och strö över rikligt med riven parmesan (eller västerbottenost). In i ugnen på 220 grader, ca 10-15 minuter (tills de fått lite färg). Ät medan de fortfarande är ljumna. Ripassan är god till lagrad ost, och så även till dessa syndigt ostiga snacks. En Amarone hade också funkat, men Ripassan är lite mer middagsvänlig tycker jag.


Ikväll hade vi tyvärr ingen Ripassa kvar, annars skulle den ha suttit finfint till aftonens italienska smarrighet. Tagliatelle med tomatsås. Så enkelt och så gott. Bra mat för firande. Och det finns massor att fira. Jag firar att julsemestern börjar. Och att jag snart ska få träffa min lillebror för första gången på ett år. Hämtar honom på Arlanda kl 07.30 imorgon - om inte snöstormarna i USA ställer till det.


Jag kan dessutom glädja mig åt en middag hos min andra bror imorgon kväll. Alla tre syskon med respektive. Han bjuder på avancerad trerätters. Har hört något om anklever och sauternes.


Slutligen kan jag passa på att fira att jag fick finfina uppvärmningsbara toflor i julklapp av min sambo. Som han toppade med en Rioja från -82. Han vet vad jag behöver.


Och så till såsrecepten - två stycken denna gång.


Grönpepparsås

1 st bananscharlottenlök

1 msk smör

1 tsk vetemjöl

0,5-1 dl rött vin

2 msk kalvfond + 0,5 dl vatten

1,5 dl crème fraiche

2 msk konjak

1 msk grönpeppar 


Gör så här:
1. Finhacka löken. Fräs den på svag värme i smöret tills den blivit genomskinlig. Pudra över mjölet. Rör om och fräs en stund till.
2. Häll på vin och kalvfond. Koka upp under omrörning. Tillsätt crème fraiche (eller grädde) och sjud/koka på svag värme i 5 minuter.
3. Tillsätt konjak och grönpeppar. Smaka av. Låt puttra 1-2 min. 

4. Varmhåll på svag värme med lock på tills potatis och kött är klart.


Tomatsås

3 msk olivolja

1 finhackad gul lök

2 vitlökar (en hackad, en pressad)

1 pkt krossade tomater

1 msk grönsaksbuljong (flytande)

1 tsk soja (japansk)

1/2 dl vitt vin

1/2 tsk balsamicovinäger

1 msk honung eller socker

2 msk grädde

2 dl riven parmesan

Färsk basilika (halv kruka)


Gör så här:

1. Fräs gul lök och 1 hackad vitlöksklyfta i olivolja i en kastrull, tills löken mjuknat.

2. Tillsätt krossade tomater, buljong, vitt vin, soja, pressad vitlök, vinäger, honung (el socker). Koka upp och låt puttra på svag värme, under lock i ca 40 minuter.

3. Smaka av, salta/peppra och tillsätt ev några droppar mer balsamico eller honung (socker).

4. Koka tagliatelle enligt anvisningar på förpackningen.

5. Hacka rejält med basilika och rör ner i såsen. Tillsätt lite grädde, bara för att lyfta smakerna. Koka upp och håll varmt på låg värme tills pastan är klar.

6. Blanda pastan i tomatsåsen, lägg upp i djupa fat och strö rejält med parmesan över. Garnera med basilikablad.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards