Direktlänk till inlägg 19 oktober 2010

Choklad- och fudgekaka med cypriotiskt starkvin

Av Anna Nordberg - 19 oktober 2010 14:07

Jag lovade ett separat inlägg om efterrätten från fredagens middag. Så här kommer det. En frestande choklad- och fudgekaka. Vi valde att servera den med grädde och blandade bär.


Jag har ärligt talat lite problem med efterrätter ibland. Vid bakning och tillagning av efterrätter är det ofta viktigt med precision och exakta mått. Det är inte riktigt min matlagningsstil om man säger så - gillar snarare att smaka av och exprementera. Min lillebror är däremot en baddare på efterrätter, kanske för att han har en sweet spot för dessertviner...


Till choklad- och fudgekakan serverade jag och sambon Commandaria St John (nr 2040). Ett gott starkvin från Cypern av alla ställen, som passar bra till choklad med sina söta russin- och fikontoner.


Chokladfudgekaka (10 bitar)

150 gram smör

2 st  ägg

2,5 dl  strösocker

1 tsk  vaniljsocker

1 msk  kaffe, kallt

1,5 dl  vetemjöl

0,5 dl  kakao

1 tsk  bakpulver

Fudge:

1,5 dl  vispgrädde

1,5 dl  strösocker

2 msk  ljus sirap

100 gram  mörk choklad, (gärna 70 proc kakaohalt

75 gram  smör, rumstempererat

Garnering:

1 msk  kakao


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt kaffet. Sikta i mjöl, kakao och bakpulver. Rör i det smälta smöret.

3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna i formen.

4. Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna.

5. Pudra över kakao.


Receptet kommer från ”Choklad” (Natur & Kultur) av Elisabeth Johansson


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards