Direktlänk till inlägg 13 november 2011

Smårätter med Riesling, Chardonnay och Pinot Noir

Av Anna Nordberg - 13 november 2011 22:39

Precis när köket är helt klart och redo för fantastiska kreationer och sällskapliga middagar igen, så säljer vi matbordet på blocket. Ett litet dilemma inför helgens middag för goda vänner från Nyköping. Inga problem som inte går att lösa dock. Vi körde helt enkelt ”lounge style” med smårätter från soffan.  


Gästerna välkomnades med en mandarin- och ingefärsdrink samt makens chilirostade cashewnötter. Se ett separat inlägg för recept. Sen följde en uppsättning smårätter:


Avokado- och grapefruktsoppa

Caesarsallad i liten terrakottaform

Kantarellkanapé med parmesan

Miniraggmunk med bacon och lingonäpplen

Rökt renkanapé med karameliserade kumquats


Efter smårätterna serverades en underbar Tiramisù, receptet finns i ett separat inlägg.


Till soppan valde vi att servera en klassisk Trimbach Riesling, Alsace. Bra syra till grapefrukten och den feta avokadon, en mycket fin match.


Till salladen, kantarellerna och raggmunken valde vi två egenimporterade Chardonnay från Nya Zeeland – Ata Rangi och Clearview Estate. Den lilla nötigheten smälter ihop fint med bacon, kyckling och kantareller, och vinerna har syra nog att matcha fylligheten i dressing och smör.


Vi provade både Chardonnay och en Irony Pinot Noir (Russian River) till renstekskanapén. Båda funkade ok, de har tillräckligt med syra för det mycket salta renköttet och Pinot Noiren har en fin skogsarom som jag tycker är fin till rökig viltsmak.


Fem olika rätter låter kanske avancerat, även om de är små, men mycket går att förbereda. Dressing och krutonger till caesarsalladen görs med fördel i förväg. Soppan kan göras någon timme innan, låt stå kallt i en tillbringare och häll upp i portionsskålar precis innan dekoration och servering (soppan kan bli lite brun på ytan om den står flera timmar, det är inget farligt och bara att röra om i tillbringaren). Renstekskanapéer kan förberedas helt i förväg, vänta med dekorationen tills det är dags att servera. Även tiramisû kan göras klart innan, men pudra på kakao precis innan servering.


Det blev en lyckad ”lounge-middag” tillslut, och det var ganska mysigt att sitta i soffan och äta smårätter. Här kommer recepten.


Kall avokado- och grapefruktsoppa (4 små portioner)

½ grapefrukt

3 avokado

1-2 tsk
riven färsk ingefära

1 lime,
färskpressad saft

4 dl kall
hönsbuljong (ca ½ hönsbuljongtärning i vatten)

1 dl iskallt
vatten

Salt


Skala grapefrukten med en vass kniv över en skål för att fånga upp saften. Skär ut 8 tunna filéer ur frukten och pressa ut återstående saft ur grapefrukten.


Dela avokadorna och ta bort kärnan. Gröp ur köttet och mixa ordentligt till en slät purè. Tillsätt ingefära, limesaft, grapefruktsaft och den kalla buljongen – mixa lite till. Blanda i det kalla vattnet till önskad konsistens. Smaka av med salt. Fördela soppan i koppar och dekorera med grapefiléer.


Minicaesarsallad (4 små portioner)

1 Romansallad

2 skivor bacon

2 kycklingbröst

cayennepeppar

Salt & peppar

Parmesanost

1 vitt formbröd

1 msk smör till stekning

Torkad basilika, flingsalt


Caesardressing:

1 ägg

1 vitlöksklyfta, pressad

2 anjovisfiléer, finhackade (eller sardeller)

0,5-1 msk färspressad citronsaft

1 tsk grov senap eller dijonsenap

1 dl neutral olja (eller olivolja om man gillar det)

1 ½ dl parmesanost, riven

Salt och peppar


Gör caesardressingen i förväg: blanda ihop ägg, vitlök, sardeller, citronsaft och senap. Häll i oljan i en tunn stråle under kraftigt vispande/mixande. Blanda ned parmesanosten, smaka av med salt/peppar.


Sätt ugnen på 175 grader. Stek kycklingen runt om i stekpanna för fin stekyta, krydda med peppar, salt och lite, lite cayennepeppar. Stek klart kycklingen i ugnen, ca 15 min.


Knaperstek bacon, låt rinna av. Hyvla parmesan. Skölj romansalladen och dela i mindre bitar.


Skär formbrödet i små tärningar (krutonger) och stek gyllengula och krispiga på medelvärme i smör, torkad persilja och flingsalt.  


Vid servering: lägg romansalladen i bunke, blanda med dressingen (”dressa salladen”). Vänd i krutonger och lägg upp i små serveringsskålar. Skär upp den ljumma kycklingen i skivor och lägg på salladen, strö över parmesan och bacon. Ringla ev över lite extra dressing. Servera genast.


Renstekskanapé med syltade kumquats (ca 4-6 st)

75 g rökt renstek (gärna kallrökt)

1/2 kruka gräslök

100 g naturell färskost

0,5-1 msk riven pepparrot  (efter smak)

Nymald svartpeppar

Ca 5 skivor vörtbröd eller rågbröd


Syltade kumquats:

5 kumpuats

½ dl färskpressad apelsinsaft

½ dl socker

1 tsk balsamvinäger


Finhacka rensteken och gräslöken (spara lite till gräslök till garnering). Blanda renstek med gräslök, färskost och pepparrot. Smaka av med peppar.


Skär bort ändarna på kumquatsen och sen i tunna skivor. Pilla bort kärnorna. Lägg skivorna i en liten kastrull med apelsinsaft, socker och vatten – puttra tills vätskan nästan kokat in (ca 10 min). Ska vara en lätt sirapsliknande konsistens. Låt kallna på bakplåtspapper.


Stansa ut rundlar ur brödskivorna (ca 4-5 cm). Lägg på röra (mha stansformen) och packa ihop m en sked. (Låt stå svalt om kanapéerna inte ska serveras direkt). Toppa med 3 skivor kumquats och lite gräslök precis innan servering.


Kantarellkanapé med parmesan (4 små portioner)

100 g frysta kantareller

1 schalottenlök, finhackad

1 vitlök, finhackad

1 msk finhackad persilja

2 vita formbröd (dela i fyra trekantsbitar)

Smör att steka i

½ dl finriven västerbottenost


Dela stora kantarellerna i mindre delar, stek tillsammans med lök i smör, tillsätt persilja (spara några fina persiljeblad till dekoration).


Ta bort kanter från formbrödet och skär i fyra trekantsbitar, stek gyllenbruna i lite smör. Lägg på rikligt med kantarellblandningen, och toppa med lite riven parmesan och persilja.


Raggmunkar med lingonäpple och bacon (4-6 små portioner)

¼ dl vetemjöl

En nypa salt

¼ dl mjölk

1 litet ägg

2 stora fasta potatisar, skalna och rivna

Smör till stekning

4 skivor bacon (eller sidfläsk)

1/4 äpple, urkärnat och tärnat

1/2 msk smör

1/2 dl rårörda lingon (med 1 tsk socker)


Stek baconskivorna (eller sidfläsket), låt rinna av. Rengör pannan.


Stek äppelbitarna i smör tills de börjar mjukna, i en kastrull. Sänk temperaturen. Blanda ner lingon, rör om och håll varm/ljummen till servering.


Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet. Vispa i ägget och resten av mjölken. Rör ned potatisen.  Smält lite smör i panna, klicka ned 1 matsked smet per raggmunk och stek gyllenbruna. Lägg lite äppelröra på varje raggmunk, och lägg på en delad skiva bacon (eller sidfläsk).




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards