Direktlänk till inlägg 29 november 2011
Det är höst. Mörkt och ruggigt och man vill bara krypa ihop under en filt i soffan. Jag ser dock en strimma ljus i form av all fantastisk höstmat. En rekommendation är hemlagad pasta med kantareller, i alla dess former. En form är ravioli med kantarellfyllning, vilket vi provade med ett glas vit Bourgogne förra helgen, min man och jag.
Testa t ex Bourgogne Les Sétilles (nr 5657) för 139 kr eller om du vill festa till det: Meursault (nr 12677) för 279 kr – den lyfter upp nötterna i raviolifyllningen.
Det fungerar rätt ok med en röd Bourgogne också, om du är trött på vita viner och vill hösta till det ordentligt. Om du har någon hundralapp över prova t ex Côte de Nuits-Villages Vieilles Vignes (nr 98032) eller Pommard Premier Cru Le Clos des Boucherottes (nr 90262). För magra veckor innan löning kan en amerikanare i
form av gamla favoriten Irony Pinot Noir (nr 6694) för 129 kr passa bra.
Kantarellravioli med valnötter och krämig sås (4 pers)
Pastadeg:
2 dl vetemjöl
2 dl durumvetemjöl
2 msk olivolja
2 msk vatten
1 tsk salt
2 ägg
Kantarellfyllning:
200 gram kantareller
1 msk smör
150 gram ricottaost
1 dl riven parmesanost
2 tsk kallpressad rapsolja
1/2-1 dl valnötter, torrostade och finhackade (det funkar med
pinjenötter också)
1/4 tärning svampbuljong
1 litet ägg
peppar (salt vid behov)
Svampsås:
1 msk smör
1 msk mjöl
2 dl vatten + 1 tärning svampbuljong
1 dl vitt vin, torrt med bra syra
1 dl grädde
1/4 tsk kinesisk soja
peppar (salt vid behov)
1/2 paket bacon
Lite färsk persilja
4 valnötter
Gör så här:
1. Lägg ingredienserna för degen i en matberedare och kör den tills degen samlat sig i
en stor klump. Knåda ihop till en boll och täck med plastfilm och lägg i kylen
medan du gör fyllningen.
2. Hacka svampen i grova bitar och stek i smör. Salta och peppra. Blanda ricotta med riven parmesanost, torrostade och hackade valnötter, olja, söndersmulad buljongtärning och ägg. Smaka av med peppar (ev salt). Tillsätt den avsvalnade svampen och ställ i kylen medan degen kavlas ut, eller körs i pastamaskinen.
3. Gör såsen: Smält smör i en kastrull och blanda med mjöl till en redning. Tillsätt buljong och vin under omrörning, låt koka upp. Tillsätt grädde och några droppar soja för färgens skull. Smaka av med peppar (och ev salt). Koka upp igen precis innan servering.
4. Knaperstek baconet och låt rinna av på papper.
5. Kör 1/4 av degen åt gången i pastamaskin, ner till smalaste inställningen. Mjöla degen något mellan varje varv i pastamaskinen så att den inte klibbar ihop. Den utkavlade degen delas i avlånga delar om 15-20 cm.
6. Lägg 1 msk fyllning i rad på den uppskurna degen, med några centimeters mellanrum. När helan degstrimlan är fylld viks kanten över fyllning. Pressa ut all luft runt fyllningen och skär sedan ut raviolin. Pressa ihop kanterna med en gaffen och skär eventuellt bort överflödig pasta så de får en fin form.
7. Koka i saltat vatten i ca 2-3 minuter (testa med en ravioli först – den ska vara al dente).
8. Servering: Lägg upp ravioli i varma, djupa tallrikar - ringla sås över. Garnera med riven parmesan, krispiga baconbitar, halva valnötsbitar och en kvist persilja. Servera genast.
Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 | |||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 | |||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 | 30 |
|||||||
|