Direktlänk till inlägg 26 januari 2012
Beställde en låda kokkött från Gröna Gårdar. Måste genast invigas så förra helgen ägnades åt currykokande. Indisk härlig currygruta. Till det drack vi sista flaskan av min favorit Walnut Collectables Sauvignon Blanc. Lycka. Och vinet går ju att beställa mer av!
Receptet kommer här.
Indisk currygryta (4 pers)
600 g fransyska, innanlår eller annat kokkött (självklart går det fantastiskt bra med lammkött också!)
Tre gula lökar
Olja eller klarerat smör
2-3 matskedar currykrydda (se recept nedan)
1 msk finhackad ingefära
2 pressade vitlökar
1/2-1 hackad chili (känn efter hur stark den är)
1-2 dl kokosmjölk (eller grädde)
salt och peppar
Cashnewnötter och koriander till garnering
Gör så här:
1. Gör egen currykrydda (se nedan)
2. Ta en stor kastrull/gryta och fräs mycket finhackad lök (3 st) i olja eller klarerat smör.
3. Tillsätt några matskedar currykryddor fräs någon minut under omrörning.
4. Tillsätt finhackad ingefära, pressad vitlök och hackad chili.
5. Dela köttet i grytbitar, bryn och rör om några minuter.
6. Häll i en liter vatten eller buljong och koka i ca 2 timmar tills kött eller grönsaker är möra eller klara.
7. Tillsätt kokosmjölk och eventuellt lite maizena redning och låt sjuda.
8. Smaka av med salt och peppar, garnera med färsk koriander och grovhackade nötter.
9. Servera med ris.
Egen curryblandning
4 msk koriander
1 bit kanel
5 hela kryddnejlikor
1 msk spiskummin
1 msk kardemumma
1 tsk hel svartpeppar
0,5 tsk torkad chili
1 tsk mald ingefära
4 msk mald gurkmeja
Rosta kryddorna (utom ingefära och gurkmeja) i en ugnsform i cirka 20 minuter på 200 grader eller rosta dem lätt och skaka hela tiden i en panna på spisen tills de börjar "knäppa". Morla sen till pulver och tillsätt gurkmeja och ingefära. Om du skulle sakna någon av de hela kryddorna så kan du ju använda pulver, men det blir bäst att rosta hela och sen mortla (eller mala i kaffekvarn, men kom ihåg att göra ren sen...). Blir cirka 1 dl. Testa även att blanda i andra kryddor efter smak och tycke: muskot, fänkål, svarta senapsfrön, stjärnanis, lagerblad, curryblad (kari).
Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 | 6 |
7 | 8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 | 19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 | 27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|