Direktlänk till inlägg 5 augusti 2012
Restauranger i all ära, men efter flera veckor utan magi i mitt eget kök kändes det skönt att vara tillbaka. Första kvällen tillbaka från europatrippen avnjöts med kyckling och två olika viner. För att testa vilken som passade bäst. Och för att gott vin är gott.
Cloudy Bay Te Koko 2007 från bröllopsresan till Nya Zeeland var fruktsyrlig med liten smörighet, och bra sällskap till kycklingen och de citron- och smörslungade grönsakerna. Tryffelsåsen å sin sida lyftes till om inte termosfäriska så åtminstone stratosfäriska höjder tillsammans med en mogen pinot noir från senaste besöket i Beaune: François Perrot Chambolle-Musigny 2000.
Båda vinerna fungerar således bra till maten! Cloudy Bay Te Koko finns faktiskt i beställningssortimentet på Systembolaget för 270 kr – har dock förstått att 2008 har lite sämre balans än 2007. I liknande, något mer återhållsam, still finns annars alltid prisvärda Mâcon-Villages Chardonnay för 73 kr. Som substitut för pinot noir’en rekommenderas Beaune Premier Cru Louis Jadot 2006 för 179 kr – inte fullt lika mogen men en finfin producent och ett finfint vin som kan luftas lite innan servering.
Parmesan- och ruccolafylld kycklingfilé med tryffelsås och primörer (2 pers)
2 kycklingfiléer
75 g parmesan
½ pkt ruccola
2 baconskivor (kan utelämnas)
1 msk smör
Salt & vitpeppar
Smör- och citronvända primörer
1 knippe sparris, gärna primörer
1 knippe små morötter, gärna primörer
1 knippe fina haricot verts eller sockerärter
2 msk smör
1 tsk citronsaft
Svartpeppar
Flingsalt
Tryffelsås:
1 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
2 msk kycklingfond
Sky från kycklingen
1 dl grädde
Några droppar tryffelolja (vit)
Ev. maizena redning
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skär parmesan i små bitar och grovhacka ruccola. Skär två fickor i kycklingfiléerna och fyll ordentligt med parmesan och ruccola. Stäng öppningen genom att först vira en backonskiva runt och knyt sedan åt med snöre. Salta och peppra.
3. Bryn kycklingfiléerna i smör i medel-het panna, ca 1 min per sida. Lägg i ugnsfast form och sila skyn som ställs åt sidan till såsen. Grilla färdigt i ugn ca 15 min.
4. Bryt bort den grova delen av sparrisen och dela i två delar. Dela större morötter i stavar. Blanchera grönsakerna: lägg i kokande vatten 30-90 sekunder (90 för morötter, 60 för sparris, 30 för bönor), skölj av och lägg sedan direkt i iskallt vatten.
5. Koka upp vin, vatten, fond, sky och grädde till såsen och låt puttra ca 5-8 min. Vispa ner lite redning vid behov.
6. Precis innan servering: Fräs snabbt grönsakerna i smör i varm panna (ca 1-2 min), salta och peppra. Stäng av värmen och droppa citronsaft över, vänd runt. Värm upp såsen och tillsätt tryffelolja efter smak – droppa lite i taget så att det inte blir för mycket. Servera genast med kycklingfiléerna.
Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 | |||||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
|||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||||
|