Direktlänk till inlägg 1 december 2013

Bakad oxfilé med spetskål, tryffelpotatispuré och rödvinssky, till det röd Bordeaux

Av Anna Nordberg - 1 december 2013 16:25

Återkommer till fredagens middag för Brommavännerna Sara och Jonas. Tidigare inlägg berättade om förrätten (råmarinerad pilgrimsmussla), här har vi kommit till huvudrätten.


En riktigt fin oxfilé från Österby gård tillagades i ugn på låg värme till 58 grader. Bryntes hastigt på hög värme precis innan servering, för fin yta, och serverades på en bädd av wokad spetskål och knaperstekt bacon, tillsammans med tryffelpotatispuré och en rödvinssky. Det går ju inte att inte tycka om. 


Till oxfilén hade maken på Paris flygplats inhandlat två flaskor från Bordeaux (något annat än franskt var inte på tal). Två flaskor 2005 Château Laroque St Émilion Grand Cru, närmare bestämt. Krävdes lite dekantering, men annars riktigt bra - mörka, röda bär med en ton av soja och tobak, bra tanniner och längd. Skulle kunna lagras ett antal år till. 

 

    

Bakad oxfilé med spetskål, tryffelpotatispuré och rödvinssky (4 pers)

600 g Oxfilé

Smör

Salt&peppar

Potatispuré:

0,6 kg mjölig potatis

50 g smör

3 dl grädde

1 tsk tryffelolja

1 tsk salt

Spetskålswook:

1 pkt bacon, tärnat

1/3 strimlad spetskål

2 msk smör

1 tsk ljus sirap

0,5 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar 

Rödvinssky:

1 bananschalottenlök

2 msk smör

1 msk tomatpuré

3 dl oxbuljong (el. vatten + tärning)

3 dl rött vin

Ett litet knippe timjankvistar

10 svartpepparkorn

0,5 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar 


Gör så här:

1. Rödvinssky: Bryn löken mjuk i 1 msk smör. Tillsätt tomatpuré, buljong, 2 dl av vinet, timjan och pepparkorn. Koka på mellanhög värme till såsen reducerats till hälften. Sila och tillsätt resten av vinet. Koka upp. Smaka av med salt och peppar. Red vid behov med arrowrot eller maizena. Vid servering: värm upp såsen och blanka av med 1 msk smör (dvs rör ner smöret). 

2. Oxfilé: Putsa och rulla in oxfilén i aluminiumfolie. Tillaga i ugn på 120° till en innertemperatur på 58-60°. Ta bort aluminiumfolie och torka av köttet. Vid servering: Salta och peppra ordentligt, och bryn köttet i smör. Skär upp i portionsbitar.

3. Potatispuré: Under tiden oxfilén är i ugnen, skala potatisen och koka den i saltat vatten tills den mjuknat, cirka 20 minuter. Värm grädde och smör i en kastrull. Vispa potatisen med en elvisp till en slät puré med smörgrädden.

Vid servering: värm potatispurén, smaksätt med tryffelolja och salt.

4. Spetskål: Strimla spetskålen och dela bacon i tärningar. Knaperstek baconbitarna och låt rinna av. Woka spetskålen i smör, tillsätt sirap och smaka av med salt och peppar. Blanda spetskålen med bacon. 

5. Montering: Fördela spetskålwoken i högar på fyra varma, stora tallrikar. Lägg 2 skivor oxfilé på spetskålen. Spritsa eller lägg upp potatispuré vid sidan om. Ringla runt lite rödvinssky och servera resterande i såssnipa vid sidan om. 

 

 
ANNONS
 
discussion

discussion

22 juli 2016 10:10

The combination of mint and cloves are wonderful! I think that this recipe is very special! By the way, the filling is very tasty! In general this dish is very substantial!

http://​dissertationwriting.services

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Annas vin- och matblogg med Blogkeen
Följ Annas vin- och matblogg med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se