Direktlänk till inlägg 8 juni 2014

Rostbiff med potatisgratäng, vinsky och ljummen sparrissallad

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall från Österby gård). Bäst blir det med skärmaskin för jämna, tunna skivor. Ett tips är att använda djupa terakotta-formar med 10 cm diamter till potatisgratängen - det blir vackert, och jag får för mig att det smakar lite bättre...


Till dessa klassiska smaker dricker vi en klassisk Bordeaux: En Cos d'Estournel från 1991. Kanske inte den bästa årgången, men ändå fina lagrade toner som passar utmräkt till maten. Mums var det osofistikerade men sanna ordet. 


   

Rostbiff med potatisgratäng, vinsky och ljummen sparris/spenatsallad (4 pers)


600 g rostbiff (eller fransyska eller fint ytterlår)

6 kvisttomater

1/2 kruka timjan

25 g smör

Flingsalt och nymald svartpeppar

Potatisgratäng:

900 g delikatesspotatis

4 dl grädde

2 vitlöksklyftor

Salt och peppar

1 klick smör

2 dl riven ost

Sky:

3 dl rödvin

1/2 tärning kalvbuljong

1/2 msk maizenaredning

Ljummen sallad:

1 knippe sparris

1 påse babyspenat

1 msk olivolja

Salt och peppar


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 120 grader. Putsa köttet om det behövs, salt och peppra ordentligt. Lägg i ugnssäker form tillsammans med tomat, timjankvistar och smörklickar. Tillaga i ugn till en innertermperatur på 65 grader (för rosa kött).

2. Skala och skiva potatisen. Blanda grädde med pressad vitlök. Smöra 3-4 höga terrakottaformar (ca 10 cm i diameter) eller en gratängform. Varva potatis med peppar och salt. Avsluta med att hälla över gräddblandningen - ska minst täcka 2/3 av potatisen. 

3. När köttet är klart: ta ut formen, lyft ur köttet som får vila under folie 20 minuter. Tillsätt vin och smulad buljongtärning i ugnsformen, och mosa tomaten lätt. Dra upp ugnstemperaturen till 215 grader. Ställ in ugnsformen med skyn samt potatisgratängen i ugnen. Sätt en timer på 50 minuter. 

4. När skyn har varit inne i ugnen 30 min - ta ut den och sila ner i en kastrull. Skiva köttet i tunna skivor och lägg på ett fat. Förbered sparrisen - skala eller bryt av nederdelen, dela varje sparris i tre delar, skölj babyspenaten. 

5. När potatisgratängen varit inne i 40 minuter - strö över riven ost och höj temperaturen till 230 grader. 

6. När potatisgratängen är färdig - ta ut den och låt vila 5-10 minuter under folie. 

7. Koka upp skyn tillsammans med 1/2 msk maizenaredning, låt puttra 5 min. Smaka av, häll upp i varm såssnipa. 

8. Fräs sparris i olivolja, salt och peppar ca 2 minuter. Vänd ned babyspenaten ca 20 sekunder. Lägg upp i varm skål.

9. Servera rostbiffsskivor med potatisgratäng, vinssky och ljummen sparris/spenatsallad.  
ANNONS
 
essay writing service

essay writing service

22 juli 2016 10:02

I want to cook this course for my family! I think that this dish will be very delicious and my family will be pleasantly surprised! Thank you for the recipe!

http://custom-writing.services

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Av Anna Nordberg - 1 december 2013 16:50


Igår bjöd maken på middag. Vi hade plockat upp fin entrecôte från Österbygård, men efter fredagens oxfilémiddag ville vi göra något annorlunda.   Maken inspirerades av Jamie Oliver och lagade en riktigt fräsch och god nudelsallad med asiatiskt kr...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Annas vin- och matblogg med Blogkeen
Följ Annas vin- och matblogg med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se